Liefde

2015 is op haar einde gekomen en hoewel het eigenlijk maar een hulpmiddel is, die kalender, bracht het toch ook weer bij mij gedachten en gevoelens naar boven. Aan het begin van 2015 schreef ik al kort hier iets over. Dat eigenlijk elke dag, elk moment een nieuw begin is en als je goede voornemens wil maken je dat elke dag kan en zou moeten doen. Als je iets wil veranderen doe dat nu, niet morgen. Morgen is altijd morgen, het enige moment wat telt, bestaat, is nu. Een gedachten die me al jaren bezig houd is kerst waarin bij velen verwacht wordt dat het gezellig en liefdevol is. Dat ligt er dan soms zo dik bovenop dat het geforceerd is en dus niet meer echt. Liefde is vrijheid, iets wat spontaan gebeurd en niet bestaat als het geforceerd wordt. Maar is dat dan alleen bij kerst, of gewoon de rest van het jaar ook zo? Misschien is het bij kerst wat duidelijker omdat de verwachting dan wat groter is. In haar essentie is kerst een heel mooi feest maar ook hier weer net als die goede voornemens zou je die vrede en dus liefde voor elkaar niet alleen met die dagen moeten delen.

Maar toch, het was weer een mooi jaar waarin ik veel nieuws heb gezien, heel veel heb geleerd en moois ben tegen gekomen. Die reis is eigenlijk nog steeds in volle gang en ik vraag me af of ze ooit nog zal stoppen. Zelfs nu ik weer op een vaste plek ben gebeuren er elke dag weer nieuwe dingen. Ik was in Zuid Amerika en woon nu in Leipzig, ben weer werkzaam als fietskoerier. Soms voelt dit ook deels weer als terug bij waar ik hier voor was. Maar als je verandering wil in je leven ben jij de enige die dat kan veroorzaken. Als je je daar voor open stelt en dus van bewust bent komt die verandering vanzelf. Soms merk je dat al gelijk, soms gaat daar tijd over voor je inziet dat het geen wat je graag wilde al gebeurd is.
Bij eigenlijk alles wat ik doe ben ik bewust bezig met met hoe ik op een positieve liefdevolle manier iets bij kan dragen aan deze mooie wereld. Vanuit die gedachten komen handelingen voort. Die uiteindelijk dan een gewoonte worden en voor mij misschien niet eens meer opvallen maar wel een, naar mijn idee, betere en bewustere handeling zijn voor deze wereld. Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze zo’n verandering in hun leven lastig vinden of groot. Het moet geen obstakel zijn, dan eist het te veel energie en aandacht op. De dingen die ik verander in mijn leven zijn vaak kleine dingen die dus uiteindelijk een gewoonte worden. Daarna kan je een nieuwe verandering toepassen tot ie weer gewoonte wordt. Of hem niet doorvoeren omdat het niet werkt of bij je past. Maar ook die dingen die gewoonte worden zijn van belang om daar over te blijven denken. Zodra iets echt een gewoonte wordt kan het best zijn dat dat na een bepaalde tijd niet meer je antwoord is op de vraag die je ooit stelde. Reflecteren, vragen stelen, aan jezelf of een ander is nooit verkeerd.
De kerngedachte die hier eigenlijk steeds weer terug komt is, handel ik uit liefde? Iets waar ik eigenlijk steeds meer over leer. Voor mijn gevoel is dat het belangrijkste wat er op deze wereld is maar niet altijd goed begrepen wordt.
Liefde is iets oneindig, ze kent geen grenzen. Het is volledige vrijheid. Het is onuitputbaar en iets wat eigenlijk niet weg kan zijn of stoppen. Liefde deelt en inspireert. Liefde is volledige aandacht. Ze voedt je geest maar ook je lichaam. Maar vooral, de liefde neemt niet. En dan is alles waar je je lichaam en geest mee voedt (voedsel, rust, beweging, informatie) ook weer voeding voor die liefde.

(Deze gedachten kwamen in de afgelopen dagen vlak voor kerst tot vandaag dat ik het publiceer tot stand. Ze zijn deels persoonlijk en opgeschreven voor verheldering en voelen daardoor niet volledig maar toch wil ik het graag delen. Om eventueel inspireren of reflectie van anderen.)

Leave a Comment

02/01/2016 Diary